Unia Europejska

Solaris Urbino 15 LE electric wybrany najlepszym autobusem elektrycznym przez „busplaner”

Solaris Urbino 15 LE electric wybrany najlepszym autobusem elektrycznym przez „busplaner”

Solaris Urbino 15 LE electric został nagrodzony w konkursie „Zrównoważony Rozwój 2021” przez niemiecki magazyn „busplaner”. To pierwsza nagroda międzymiastowego elektrycznego modelu marki Solaris, który miał swoją premierę pod koniec ubiegłego roku.

15 kwietnia 2021 roku odbyło się uroczyste wręczenie nagrody czasopisma „busplaner”, będącego jednym z najbardziej opiniotwórczych magazynów branżowych w Europie. Wydarzenie było transmitowane w Berlinie, podczas konferencji Bus2Bus, która – ze względu na pandemiczne obostrzenia – przybrała formę online. Solaris Urbino 15 LE electric został zwycięzcą w kategorii „autobus elektryczny”.

„Cieszymy się, że wkład Solarisa w rozwój zrównoważonego transportu w Europie jest zauważany. Ekspansja technologii bezemisyjnych ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia neutralności klimatycznej. Nasz najnowszy model autobusu elektrycznego to kolejny krok w umożliwieniu decydentom miast i przewoźnikom transformacji na mobilność ekologiczną”, powiedział Christian Goll, Dyrektor Zarządzający Solaris Deutschland GmbH podczas odbierania statuetki.

Urbino 15 LE electric to pierwszy autobus elektryczny Solarisa, który jest dedykowany zarówno do przewozów miejskich, jak i międzymiastowych. Ta cecha, stanowiąca niezwykle istotny krok naprzód w transformacji transportu na bezemisyjny, stała się kluczowym argumentem jury, decydującym o przyznaniu nagrody. Autobus jest znakomitą ekologiczną alternatywą dla modeli spalinowych wykorzystywanych obecnie w segmencie pojazdów międzymiastowych. To odpowiedź na zapotrzebowanie przewoźników europejskich i całkowicie bezemisyjna alternatywa w tej klasie dla autobusów napędzanych CNG.

Nagroda przyznana w tegorocznej edycji konkursu „Busplanera” nie jest pierwszą zdobytą przez producenta. Do tej pory Solaris otrzymał wyróżnienia w kategoriach „Pojazd koncepcyjny” za Urbino 12 hydrogen (2019 rok) oraz „Innowacja roku” za nowe Urbino 12 electric (2018), Urbino 18,75 electric (2014) i Urbino 8,9 LE electric (2012).

Fot. André Baschlakow

Na zdjęciu (od lewej): Kerstin Kube-Erkens (Senior Product Manager, Messe Berlin. J), Christian Goll (Dyrektor Zarządzający Solaris Deutschland GmbH).

Solaris Bus & Coach sp. z o.o. to jeden z europejskich liderów produkcji autobusów i trolejbusów. Bazując na 25-letnim doświadczeniu i  ponad 20 000 wyprodukowanych pojazdów, Solaris każdego dnia wpływa na jakość komunikacji miejskiej w setkach miast w całej Europie. Z myślą o przyszłości, firma wyznacza nowe standardy, dynamicznie rozwijając swoje produkty, zwłaszcza w obszarze elektromobilności. Autobusy elektryczne, trolejbusy i autobusy wodorowe marki Solaris to najnowocześniejsze rozwiązania w zakresie transportu bezemisyjnego. Pojazdy firmy były wielokrotnie nagradzane za jakość i innowacyjność. Autobus Urbino 12 electric wygrał prestiżowy europejski konkurs „Bus of The Year 2017”. We wrześniu 2018 roku Solaris Bus & Coach sp. z o.o. dołączył do grupy CAF.