Nowy autobus elektryczny dołącza do bezemisyjnej rodziny Solarisa: premiera online już 30 września!

Nowy autobus elektryczny dołącza do bezemisyjnej rodziny Solarisa: premiera online już 30 września!

30 września 2021 roku o godzinie 12:00 odbędzie się światowa premiera najnowszego modelu autobusu elektrycznego marki Solaris. Będzie to 9-metrowy autobus bateryjny Urbino 9 LE electric. To już kolejna w historii firmy premiera online o wyjątkowej interaktywnej formule. O nowym pojeździe opowie Zarząd firmy oraz konstruktorzy pojazdu.

Rodzina elektrycznych modeli Solaris Urbino czwartej generacji już wkrótce powiększy się o nowy model autobusu w klasie midi. 30 września 2021 o godzinie 12:00 odbędzie się internetowa premiera elektrycznej nowości w ofercie Solaris. Wprowadzenie na rynek najnowszego elektrycznego pojazdu z rodziny Urbino, to kontynuacja – otwartego wraz z premierą Urbino 15 LE electric – międzymiastowego rozdziału w bezemisyjnym portfolio producenta.

Ten innowacyjny niskowejściowy autobus stanowi potwierdzenie dynamicznego rozwoju marki Solaris w kierunku bezemisyjnego transportu publicznego. 9-metrowy pojazd powstał z myślą o zróżnicowanych potrzebach klientów. To model niezwykle elastyczny, potrafiący dostosować się do otoczenia. Z jednej strony idealnie sprawdzi się w ciasnej miejskiej przestrzeni, a jednocześnie doskonale poradzi sobie również w trudniejszych warunkach drogowych, na dalszych trasach, przy stromych podjazdach czy na ostrych górskich zakrętach. Dwuosiowy pojazd jest kolejną już, po Urbino 15 LE electric, propozycją w ofercie elektrycznej Solaris, która spełnia wymagania zarówno pierwszej, jak i drugiej klasy pojazdów. Solaris zdecydował się pozostawić klientom możliwość wyboru baterii pomiędzy Solaris High Power a Solaris High Energy. Pozwoli to operatorom elastyczne planowanie tras bezemisyjnych nie tylko w granicach miasta, ale także poza nimi.

Urbino 9 LE electric stanowi przyjazne dla środowiska połączenie bezpieczeństwa, wygody i stylu. Elektryczny napęd, innowacyjne systemy wsparcia kierowcy oraz nowoczesny interaktywny panel dotykowy zagwarantują kierowcy komfortową i bezpieczną jazdę. Mimo niewielkich rozmiarów, 9-metrowy autobus oferuje zaskakująco przestronne wnętrze, które pomieści nawet 27 wygodnych siedzeń, z których większość jest zwrócona w kierunku jazdy. Praktyczne rozwiązania, takie jak zastosowane w pojeździe antybakteryjne poręcze, dozowniki z płynem do dezynfekcji i kabina kierowcy typu zamkniętego zagwarantują podróżnym komfortową i bezpieczną jazdę.

Elektryczna nowość Solarisa to odpowiedź na potrzeby rynku europejskiego. Nowy autobus low entry stanowi trafioną propozycję zarówno dla ciasnych przestrzeni miejskich, jak i dla tych obszarów, w których istnieje sieć małych i rozproszonych miejscowości wymagających skomunikowania. Duża paleta wyboru dodatkowego wyposażenia oraz bogata oferta rozwiązań technicznych pozwolą idealnie dobrać konfigurację do indywidualnych potrzeb operatora.

Solaris zaprasza swoich klientów, dostawców, reprezentantów samorządów, przedstawicieli mediów i wszystkich zainteresowanych innowacyjnymi i przełomowymi rozwiązaniami, które realnie przyczyniają się do transformacji transportu publicznego na bezemisyjny. Oficjalna prezentacja premierowego Solarisa Urbino 9 LE electric odbędzie się już 30 września o godzinie 12.00 w formie online. Wydarzenie będzie dostępne pod adresem: www.solarisbus.com/premiera. Do zobaczenia!