Nowa wersja Urbino 18 electric na Elekbu 2023

Nowa wersja Urbino 18 electric na Elekbu 2023

Podczas 14. edycji targów Elekbu Solaris prezentuje nowe rozwiązanie w swojej ofercie – przegubowy autobus bateryjny z dwiema elektrycznymi osiami napędowymi. Model Urbino 18 electric jest wystawiony na stoisku firmy nr 53.

Największa w Niemczech konferencja i wystawa autobusów elektrycznych już od 14 lat podnosi ważne kwestie dla branży i obszaru e-mobilności w transporcie publicznym. Tegoroczna edycja będzie skupiała się na zagadnieniach: Jak autobusowy transport publiczny może jeszcze lepiej realizować cele ochrony klimatu? Jakie innowacyjne rozwiązania mogą wspomóc realizację tego celu? Jak możemy odnieść sukces w transformacji transportu na bardziej zrównoważony?

Kwestie przyjaznego dla środowiska transportu publicznego są wpisane w działalność firmy Solaris niemal od początku jej działalności. Producent nieustannie rozbudowuje swoją ofertę e-mobility, aby dostosować ją do rozmaitych miast i sprostać oczekiwaniom klientów, a tym samym wesprzeć ich w zielonej transformacji flot.

Bezemisyjne autobusy elektryczne, wodorowe i trolejbusy marki Solaris oferowane są dziś w różnych długościach, od 9 do nawet 24 metrów, z szerokimi możliwościami w zakresie wyboru komponentów. W ciągu minionej dekady Solaris dostarczył do klientów już niemal 1800 autobusów elektrycznych, co sprawia, że firma jest pod tym względem na pierwszym miejscu wśród europejskich producentów. Kolejne 650 pojazdów bateryjnych jest w produkcji. Co więcej, Solaris jest także liderem rozwoju  technolii  wodorowej w transporcie publicznym. Ponad 100 autobusów wodorowych marki obsługuje dziś ruch pasażerski w kilku europejskich państwach, dalsze 100 zaś jest przygotowywanych do odbiorów.

Na stoisku Solarisa (nr 53) wystawiony zostanie przegubowy autobus elektryczny Urbino 18 electric, wyposażony w dwie napędowe osie elektryczne oraz baterie Solaris High Energy o pojemności ponad 550 kWh. Solaris rozbudował swoją ofertę bateryjną o autobus przegubowy o wzmocnionej mocy, aby zagwarantować jeszcze lepszą operacyjność i osiągi 18-metrowego pojazdu na wymagających trasach i wzniesieniach.

Baterie w Urbino 18 electric ładowane są przez pantograf oraz klasyczne złącze plug-in, a energia przekazywana jest do 4 silników o mocy 125 kW każdy, zamontowanych w obu osiach napędowych. Na pokładzie przegubowca znajduje się 40 miejsc siedzących plus dwa składane, a 16 z nich to miejsca o wysokiej dostępności, nie wymagające pokonywania dodatkowych stopni.

Serdecznie zapraszamy na stoisko firmy Solaris nr 53.