Malbork odebrał elektryczne Solarisy

Solaris zakończył realizację podpisanej w lipcu poprzedniego roku umowy na dostawę sześciu autobusów Urbino 12 electric do Malborka. Dostarczone pojazdy zapoczątkowują elektryfikację transportu publicznego w mieście. Od teraz mieszkańcy Malborka będą mogli korzystać z cichych i energooszczędnych bateryjnych Solarisów.

Solaris zrealizował kontrakt na dostawę sześciu autobusów elektrycznych w wersji niskopodłogowej o długości 12 metrów dla klienta z Malborka. Inwestycja miasta w pojazdy elektryczne stawia go wśród najbardziej nowoczesnych przewoźników Europy. W oficjalnym przekazaniu autobusów udział wzięli, między innymi, Burmistrz Miasta Malborka, Marek Charzewski, przedstawiciele MZK Malbork oraz reprezentanci firmy Solaris. Nowe elektrobusy zasiliły dotychczasowy tabor Solarisów, z których część zadebiutowała na ulicach miasta już w 2012 roku.

„Niezwykle się cieszę, że bierzemy udział w procesie włączania bezemisyjnych pojazdów do sieci lokalnego transportu miejskiego w Malborku. Ten proces ma ogromne znaczenie dla wszystkich mieszkańców, nie tylko samych pasażerów. Nowoczesna komunikacja powinna być cicha, czysta i bezpieczna. Wierzę, że elektryczne modele Urbino w dużej mierze się do tego przyczynią”, powiedział Petros Spinaris, Członek Zarządu Solaris Bus & Coach sp. z o.o., odpowiedzialny za obszar Sprzedaży, Marketingu i Customer Service.

Dostarczone pojazdy są wyposażone w baterie Solaris High Energy o łącznej pojemności 240 kWh. Autobusy zostały konstrukcyjnie przygotowane do zarówno wolnego, jak i szybkiego uzupełniania energii. W ciągu dnia autobusy będą ładowane w krótkim czasie za pomocą tzw. pantografów odwróconych – zbudowanych na pętlach w Piaskach oraz przy malborskim Cmentarzu Komunalnym. Po zakończonej pracy Urbino electric będą podłączane do ładowarek plug-in na zajezdni.

Każdy z autobusów może pomieścić 26 pasażerów na miejscach siedzących. Bezpieczną podróż zapewni zamontowany w przestrzeni pasażerskiej monitoring oraz nowoczesny system informacji pasażerskiej. O komfort podróżnych zadba nowoczesna klimatyzacja, a płynną jazdę bez gwałtownych wibracji zapewni kierowcom i pasażerom oś elektryczna z dwoma zintegrowanymi silnikami elektrycznymi o mocy 125 kW każdy.

Solaris jest liderem elektromobilności w transporcie publicznym zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. Coraz więcej europejskich przewoźników decyduje się na elektryfikację swojej floty, a Polska zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej pod względem liczby autobusów bateryjnych w miastach.