Kolejne 12 autobusów elektrycznych Solaris dla Warszawy

Kolejne 12 autobusów elektrycznych Solaris dla Warszawy

Solaris Bus & Coach oraz MZA Warszawa podpisały umowę na dostawę 12 autobusów elektrycznych Urbino 12 electric. To kolejna umowa na dostawę pojazdów bateryjnych podpisana z producentem. Łącznie Solaris dostarczył już do stolicy 152 e-busy. Firma jest w trakcie realizacji kontraktu z grudnia 2023 – na 12 przegubowych Urbino 18 electric.

Warszawa może poszczycić się jedną z liczniejszych flot autobusów elektrycznych w Europie. 152 autobusy marki Solaris, które kursują po ulicach stolicy, stanowią ogromną większość stołecznych e-busów. MZA Warszawa podpisała z firmą Solaris Bus & Coach umowę na dostawę kolejnych 12 autobusów Urbino 12 electric. Zgodnie z postanowieniami umowy realizacja zamówienia nastąpi w ciągu roku od jej zawarcia. Warto dodać, że w grudniu 2023 roku Zarząd Transportu Miejskiego Warszawa zamówił u producenta 12 przegubowych modeli, które będą użytkowane przez MZA.

Urbino 12 electric to flagowy i najpopularniejszy model bateryjny producenta. Każdy z zamówionych autobusów będzie wyposażony w silnik elektryczny, który energię będzie czerpał z zaawansowanych baterii Solaris High Energy. Ładowanie pojazdów będzie odbywać się na dwa sposoby – na zajezdniach za pomocą klasycznego złącza plug-in, a także poprzez pantografy umieszczone na trasach. Pojazdy będą klimatyzowane za pomocą urządzeń CO2 z funkcją grzania pompą ciepła.

Solaris jest europejskim liderem rynku autobusów elektrycznych i wodorowych. Producent posiada imponujące portfolio zamówień obejmujące ponad 3000 autobusów zeroemisyjnych, z czego już niemal 2300 aktywnie obsługuje trasy w miastach i miasteczkach w całej Europie.

Na zdjęciu, od lewej: Andrzej Sienkiewicz, Dyrektor Sprzedaży Krajowej, Solaris Bus & Coach, Kamil Królak, Członek Zarządu MZA Warszawa, Jan Kuźmiński, Prezes Zarządu MZA Warszawa, Leszek Ruta, Członek Zarządu MZA Warszawa.