Gniezno zamawia 10 autobusów elektrycznych Solaris wraz z infrastrukturą ładowania

Gniezno zamawia 10 autobusów elektrycznych Solaris wraz z infrastrukturą ładowania

Firma Solaris podpisała umowę z Urzędem Miasta Gniezno, dotyczącą dostawy 10 nowoczesnych autobusów elektrycznych oraz infrastruktury do ich ładowania. Ta innowacyjna inwestycja stanowi ważny krok w kierunku zrównoważonej mobilności w Gnieźnie. Pierwsze w mieście elektryczne autobusy Urbino 12 electric wraz z ładowarkami zostaną dostarczone pod koniec 2024 roku.

Gniezno podjęło strategiczną inwestycję w elektryczną mobilność, która ma na celu zmodernizowanie transportu publicznego w mieście, poprawę jakości powietrza i obniżenie emisji CO2. Władze miasta na podstawie przeprowadzonego przetargu zakupiły 10 autobusów elektrycznych marki Solaris, które zostaną dostarczone wraz z infrastrukturą do ich ładowania. Będą to pierwsze zeroemisyjne autobusy we flocie gnieźnieńskiego MPK.

"To ogromny zaszczyt i jednocześnie odpowiedzialność, że po raz kolejny będziemy dostawcą autobusów miejskich dla przedsiębiorstwa komunikacji miejskiej w Gnieźnie. Tym razem są to całkowicie bezemisyjne w miejscu użytkowania autobusy elektryczne, które z pewnością przyczynią się do poprawy jakości powietrza w mieście. Życzę wszystkim pasażerom i kierowcom gnieźnieńskiego MPK komfortowej i bezpiecznej jazdy. Władzom miasta i MPK gratuluję tej ważnej dla Gniezna inwestycji w lepszą przyszłość”, powiedział Andrzej Sienkiewicz, Dyrektor Sprzedaży w Solaris Bus & Coach.

Zgodnie z podpisaną umową ładowarki i pierwsze 5 autobusów przyjedzie do Gniezna w ciągu 11 miesięcy od dnia podpisania umowy. Pozostałe 5 pojazdów trafi do Gniezna do końca marca 2025 roku.

Każdy z 12-metrowych elektrycznych autobusów Urbino 12 electric będzie wyposażony w elektryczny silnik centralny i baterie Solaris High Energy. Ładowanie baterii będzie odbywać się poprzez złącze plug-in, a także przez pantograf. Gniezno postawiło na pantograf typu odwróconego, czyli urządzenie, które zamontowane jest na stacji ładowania i do ładowania baterii opuszcza się na dach pojazdu.

Urbino 12 electric to pojazdy niskopodłogowe na całej długości, przystosowane do przewozu osób z niepełnosprawnościami i pasażerów podróżujących z wózkami dziecięcymi. Każdy z 10 autobusów będzie klimatyzowany i wyposażony w innowacyjny system informacji pasażerskiej. Na pokładzie będzie 31 miejsc siedzących, w tym 12 dostępnych z tzw. niskiej podłogi, czyli bez konieczności pokonywania dodatkowych stopni.

Wartość umowy obejmuje nie tylko same pojazdy, ale również infrastrukturę do ich ładowania. Solaris dostarczy do Gniezna 5 podwójnych ładowarek zajezdniowych o mocy 120 kW (2 x 60 kW) oraz 2 pojedyncze ładowarki mobilne, które umożliwią elastyczne zarządzanie flotą elektrycznych autobusów.

Solaris Bus & Coach jest wiodącym producentem zeroemisyjnych pojazdów dla transportu publicznego. Firma od ponad 20 lat dostarcza innowacyjne rozwiązania, wspierające zrównoważony rozwój komunikacji miejskiej. Już ponad 2 tysiące autobusów bateryjnych marki obsługuje ruch pasażerski w 21 państwach Europy, a kolejne tysiąc są w produkcji i niebawem zostanie dostarczonych do klientów.

Pierwsze zdjęcie: UM Gniezno. Na zdjęciu, od lewej: Andrzej Sienkiewicz, Dyrektor Sprzedaży, Solaris Bus & Coach; Tomasz Budasz, Prezydent Miasta Gniezna; Wojciech Gulczyński, Prezes MPK Gniezno.

Solaris Bus & Coach sp. z o.o. to jeden z europejskich liderów produkcji autobusów i trolejbusów. Bazując na 27-letnim doświadczeniu i ponad 24 000 wyprodukowanych pojazdów, Solaris każdego dnia wpływa na jakość komunikacji miejskiej w setkach miast w całej Europie. Z myślą o przyszłości, firma wyznacza nowe standardy, dynamicznie rozwijając swoje produkty, zwłaszcza w obszarze elektromobilności. Autobusy elektryczne, trolejbusy i autobusy wodorowe marki Solaris to najnowocześniejsze rozwiązania w zakresie transportu bezemisyjnego. Pojazdy firmy były wielokrotnie nagradzane za jakość i innowacyjność. Autobus Urbino 12 electric wygrał prestiżowy europejski konkurs „Bus of The Year 2017”. We wrześniu 2018 roku Solaris Bus & Coach sp. z o.o. dołączył do grupy CAF.