Dostawy 18 przegubowych e-busów dla Krakowa zrealizowane

Dostawy 18 przegubowych e-busów dla Krakowa zrealizowane

W czwartek, 26 października, odbyło się uroczyste przekazanie 18 przegubowych bezemisyjnych autobusów elektrycznych w Krakowie. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne posiada już 99 bateryjnych Solarisów, od dziś ta liczba wzrosła do imponujących 117 sztuk. Nowo dostarczone pojazdy zostały zamówione w październiku 2022 roku i będą kursować na liniach 164, 174, 194 oraz 503.

Komunikacja miejska w Krakowie wzbogaciła się dziś o 18 przegubowych Solarisów Urbino 18 electric. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne SA w Krakowie na podstawie rozstrzygniętego przetargu powierzyło dostarczenie autobusów bezemisyjnych firmie Solaris. Spółka posiada w swoim taborze już 99 bateryjnych Urbino, o długościach 8,9 m oraz 12 i 18 metrów. Dostawa nowo dostarczonych przegubowców została zrealizowana w oparciu o podpisany w październiku 2022 roku kontrakt.

„Chciałbym podziękować MPK w Krakowie za powierzenie nam po raz kolejny zamówienia na bezemisyjne autobusy, które wzmocnią bardzo nowoczesną flotę przewoźnika. W imieniu firmy Solaris składam serdeczne gratulacje całej spółce. To wspaniała inwestycja w stronę poprawy jakości życia w tym pięknym mieście” – powiedział Mateusz Figaszewski, reprezentujący firmę Solaris na uroczystości oficjalnego przekazania autobusów.

Magazynami energii w krakowskich e-busach są baterie Solaris High Energy o pojemności ponad 400 kWh. Dla jeszcze większej sprawności i mniejszego zużycia energii instalacja napędowa została wykonana w nowatorskiej technologii SiC, czyli z wykorzystaniem układów opartych o węglik krzemu. Dostarczone przegubowe Urbino mogą być ładowane zarówno przez wtyczkę plug-in, jak i przez pantograf.

- Autobusy elektryczne eksploatujemy od prawie 10 lat. Cały czas dbamy o to, aby flota naszych pojazdów była coraz bardziej przyjazna dla środowiska, a dzieje się tak właśnie dzięki zamawianiu pojazdów zeroemisyjnych. Obecnie mamy ich prawie 120. Chciałbym mocno pokreślić, że zakup tak dużej liczby autobusów zasilanych energią elektryczną nie byłby możliwy bez skutecznego pozyskiwania środków zewnętrznych. Na ich dostawy pozyskaliśmy w sumie kwotę blisko 243 mln zł – powiedział Rafał Świerczyński, prezes zarządu MPK SA w Krakowie.

Autobusy bateryjne przeznaczone dla Krakowa zostały zaprojektowane w układzie drzwi 2-2-2-2. Każdy z pojazdów mieści 141 pasażerów, 42 zaś na miejscach siedzących. Modele zostały wyposażone w wydajną klimatyzację, rozbudowany system informacji pasażerskiej, a także pełen monitoring i porty USB do ładowania smartfonów. Co istotne, wszystkie systemy i urządzenia funkcjonujące w autobusie, w tym ogrzewanie, są zasilane wyłącznie energią elektryczną. Nowe pojazdy będą kursować na liniach 164, 174, 194 oraz 503.

Warto przypomnieć, że kilka miesięcy wcześniej Solaris zrealizował dostawy 20 autobusów o napędzie bateryjnym, 7 sztuk Urbino 18 electric i 13 sztuk Urbino 12 electric. W samym 2023 roku do Krakowa trafiło zatem 38 nowych autobusów elektrycznych Solaris.

Fot. 2 i 3: Grzegorz Mental.

Solaris Bus & Coach sp. z o.o. to jeden z europejskich liderów produkcji autobusów i trolejbusów. Bazując na 27-letnim doświadczeniu i ponad 24 000 wyprodukowanych pojazdów, Solaris każdego dnia wpływa na jakość komunikacji miejskiej w setkach miast w całej Europie. Z myślą o przyszłości, firma wyznacza nowe standardy, dynamicznie rozwijając swoje produkty, zwłaszcza w obszarze elektromobilności. Autobusy elektryczne, trolejbusy i autobusy wodorowe marki Solaris to najnowocześniejsze rozwiązania w zakresie transportu bezemisyjnego. Pojazdy firmy były wielokrotnie nagradzane za jakość i innowacyjność. Autobus Urbino 12 electric wygrał prestiżowy europejski konkurs „Bus of The Year 2017”. We wrześniu 2018 roku Solaris Bus & Coach sp. z o.o. dołączył do grupy CAF.