Autobusy wodorowe w kolejnym polskim mieście. Solarisy Urbino hydrogen pojadą do Wałbrzycha

Autobusy wodorowe w kolejnym polskim mieście. Solarisy Urbino hydrogen pojadą do Wałbrzycha

Solaris Bus & Coach dostarczy do Wałbrzycha ultranowoczesne autobusy wodorowe. Umowa obejmuje dostawę 20 sztuk Solarisów Urbino 12 hydrogen, z opcją zakupu dodatkowych 25 pojazdów. To kolejne polskie miasto inwestujące w zrównoważony transport publiczny oparty na wodorze. Zgodnie z podpisaną dziś umową, pierwsze sztuki zostaną dostarczone do Wałbrzycha we wrześniu przyszłego roku.

Przedstawiciele firmy Solaris Bus & Coach podpisali właśnie umowę z miastem Wałbrzych, reprezentowanym przez Prezydenta Romana Szełemeja, na dostawę 20 autobusów wodorowych Urbino 12 hydrogen. Kontrakt zakłada także opcję rozszerzenia dostaw w przyszłości, nawet o kolejnych 25 pojazdów. Zamówione pojazdy będą pierwszymi autobusami napędzanymi energią pochodzącą z wodoru w tym mieście. W Polsce z tego rozwiązania z powodzeniem korzystają już Konin, Poznań i Lublin. Zgodnie z podpisaną dziś umową pierwsze 14 autobusów zostanie dostarczonych do Wałbrzycha we wrześniu 2024 roku. Cały kontrakt ma zostać zrealizowany do lipca 2025 roku.

"Jako Solaris angażujemy się w współtworzenie bardziej zrównoważonych i przyjaznych dla środowiska miast. Jesteśmy niezmiernie dumni, że miasto Wałbrzych wybrało nas jako partnera do wprowadzenia technologii wodorowej do swojego transportu publicznego.  Autobusy wodorowe wpływają na jakość powietrza w mieście, oferując przy tym bardzo duże zasięgi i wysoki komfort podróżowania", mówił obecny na uroczystości podpisania umowy Dariusz Michalak, CTO Solaris Bus & Coach.

Najważniejszą cechą autobusów wodorowych jest ich bezemisyjny napęd. Pojazdy Urbino 12 hydrogen korzystają z energii pochodzącej z wodoru, który z kolei jest przetwarzany na energię elektryczną w ogniwie paliwowym. Reakcja chemiczna zachodząca w ogniwie jest niezwykle czysta, a jej „efektami ubocznymi” – jedynie woda i ciepło. Autobusy te charakteryzują się także imponującym zasięgiem, a proces ich napełniania trwa około kilkunastu minut.

Solaris Bus & Coach jest wiodącym producentem zeroemisyjnych pojazdów dla transportu publicznego. Autobusy wodorowe producenta cieszą się w ostatnich miesiącach szczególnym zainteresowaniem przewoźników i miast w całej Europie – w swoim portfolio firma posiada ponad 450 zamówionych oraz ponad  150 już dostarczonych autobusów wodorowych. Ten rodzaj napędu, który stanowi doskonałe uzupełnienie dla oferty pojazdów elektrycznych, dostępny jest dla klientów w dwóch wariantach długości – 12-metrowej i przegubowej 18-metrowej.

Na zdjęciu, od lewej (materiały prasowe do pobrania): Dariusz Michalak, CTO firmy Solaris, Roman Szełemej, prezydent miasta Wałbrzycha, Krzysztof Szewczyk, dyrektor Zarządu Dróg, Komunikacji i Utrzymania Miasta

Solaris Bus & Coach sp. z o.o. to jeden z europejskich liderów produkcji autobusów i trolejbusów. Bazując na 27-letnim doświadczeniu i ponad 24 000 wyprodukowanych pojazdów, Solaris każdego dnia wpływa na jakość komunikacji miejskiej w setkach miast w całej Europie. Z myślą o przyszłości, firma wyznacza nowe standardy, dynamicznie rozwijając swoje produkty, zwłaszcza w obszarze elektromobilności. Autobusy elektryczne, trolejbusy i autobusy wodorowe marki Solaris to najnowocześniejsze rozwiązania w zakresie transportu bezemisyjnego. Pojazdy firmy były wielokrotnie nagradzane za jakość i innowacyjność. Autobus Urbino 12 electric wygrał prestiżowy europejski konkurs „Bus of The Year 2017”. We wrześniu 2018 roku Solaris Bus & Coach sp. z o.o. dołączył do grupy CAF.